MENU...
Facebook

Sarnina bourguignon

Sarnina bourguignon
Dziczyznę spożywam incydentalnie, ale była jakaś mega przecena na zamrożone "medaliony" z sarny, wziąłem więc kilogram. Przyrządziłem mniej więcej metodą boeuf bourguignon. Wyszło obłędnie.

 Jeśli dziczyzna jest świeża - dobrze ją przemrozić, W ogóle takie mrożenie - nawet kilkugodzinne - dobrze robi na czerwone mięso. Chodzi o to, że woda zamarzając tworzy kryształki o ostrych krawędziach, które rozcinają włókna mięsa od wewnątrz. Dzięki temu po upieczeniu czy usmażeniu bedzie bardziej miękkie i soczyste.

Mięso marynowałem w mieszance: oliwa, ocet balsamiczny, pieprz, czosnek, papryka wędzona, tymianek. Minimum dobę powinno w tym poleżeć.  

Oprócz mięsa jest jeszcze:
  • cebula
  • marchewka
  • kawałek boczku wędzonego - ok. 200 gramów
  • pół puszki posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki rosołu, albo innego bulionu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka pieczarek
  • sól

Na patelni obsmażyłem kawałki mięsa po czym chwilowo poszły w odstawkę. Na tej samej patelni kilka minut podsmażyłem pociachane na drobno marchewkę i cebulę, dorzuciłem pokrojone - w ćwiartki pieczarki i na większe kawałki boczek, posmażyłem jeszcze chwilę, dodałem resztę marynaty, mąkę, dolałem wino - dokładnie zamieszałem żeby mąka rozeszła się równo - dodałem pomidory, posoliłem, wlałem rosół, wrzuciłem obsmażone mieso i pobulgotałem całość przez 2-3 minuty. Potem przelałem do żaroodpornego, przykryłem i wsadziłem do pieca - 140 stopni. Leżało tam prawie 4 godziny. Potem ściągnąłem pokrywkę i piekłem tak jeszcze pół godziny celem zgęstnienia sosu.

A jak już - tak mniej więcej w połowie pieczenia - pachniało nieprzyzwoicie obłędnie - wiedziałem, że muszą do tego być placki ziemniaczane. Takie mocno przysmażone, lubieżnie chrupiące... 

Podając sypnąłem jeszcze świeżą pietruszką i rzeżuchą i zielonym groszkiem i w ogóle wiosna pełną gębą

Ta metoda doskonale sprawdzi się i z dzikiem i jeleniem, choć może to nie najlepszy pomysł na comber czy schab, które są z natury chude i lepiej nadają się do szybkiego smażenia. Do każdego rodzaju trzeba dostosować długość pieczenia, ale siłą takiego przyrządzenia jest to że choćby leżało w piecu i dwie godziny za długo - zrobi to mięsu tyulko dobrze.    

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)