Sarnina bourguignon
Jeśli dziczyzna jest świeża - dobrze ją przemrozić, W ogóle takie mrożenie - nawet kilkugodzinne - dobrze robi na czerwone mięso. Chodzi o to, że woda zamarzając tworzy kryształki o ostrych krawędziach, które rozcinają włókna mięsa od wewnątrz. Dzięki temu po upieczeniu czy usmażeniu bedzie bardziej miękkie i soczyste.
Mięso marynowałem w mieszance: oliwa, ocet balsamiczny, pieprz, czosnek, papryka wędzona, tymianek. Minimum dobę powinno w tym poleżeć.
- cebula
- marchewka
- kawałek boczku wędzonego - ok. 200 gramów
- pół puszki posiekanych pomidorów
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół szklanki rosołu, albo innego bulionu
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka pieczarek
- sól
Na patelni obsmażyłem kawałki mięsa po czym chwilowo poszły w odstawkę. Na tej samej patelni kilka minut podsmażyłem pociachane na drobno marchewkę i cebulę, dorzuciłem pokrojone - w ćwiartki pieczarki i na większe kawałki boczek, posmażyłem jeszcze chwilę, dodałem resztę marynaty, mąkę, dolałem wino - dokładnie zamieszałem żeby mąka rozeszła się równo - dodałem pomidory, posoliłem, wlałem rosół, wrzuciłem obsmażone mieso i pobulgotałem całość przez 2-3 minuty. Potem przelałem do żaroodpornego, przykryłem i wsadziłem do pieca - 140 stopni. Leżało tam prawie 4 godziny. Potem ściągnąłem pokrywkę i piekłem tak jeszcze pół godziny celem zgęstnienia sosu.
Podając sypnąłem jeszcze świeżą pietruszką i rzeżuchą i zielonym groszkiem i w ogóle wiosna pełną gębą
Ta metoda doskonale sprawdzi się i z dzikiem i jeleniem, choć może to nie najlepszy pomysł na comber czy schab, które są z natury chude i lepiej nadają się do szybkiego smażenia. Do każdego rodzaju trzeba dostosować długość pieczenia, ale siłą takiego przyrządzenia jest to że choćby leżało w piecu i dwie godziny za długo - zrobi to mięsu tyulko dobrze.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik