Śledzie w oleju lnianym
Skład:
- 400 gramów filetów śledziowych - pseudomatiasowatych - z beki, oleju, zalewy - jakie kto lubi - wedle potrzeby i smaku wymoczonych godzinę w zimnej wodzie - pokrojonych jak kto chce
- 7-8 łyżek oleju lnianego
- 1 biała cebula - może być też zwykła żółta albo czerwona
- 1 ogórek kiszony - pociachany na bardzo cienkie plasterki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy - najlepiej jakiejś średnioostrej - sarepskiej czy coś takiego
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka uwiędłych liści laurowych
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Potrzebujemy jeszcze łyżeczkę soli. Bo najpierw bierzemy cebulę na zabieg, który pozbawi ją surowości, a podbije jeszcze jędrność i chrupkość. Cebulę należy obrać, pociachać w możliwie cieniutkie paseczki albo piórka. Posypać szczodrze solą i odstawić na minimum pół godziny - najlepiej na sitku. Potem obficie przepłukać wrzątkiem, tak aby zmyć całą tę sól - swoją robotę już zrobiła.
I teraz moja ulubiona część. Wszystko mieszamy i gotowe.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik