MENU...
Facebook

Słodko-kwaśny sos chili

Słodko-kwaśny sos chili
Dobra - przyznaję się. Uwielbiam te obrzydliwie słodkie sosy chili TaoTao albo pokrewne. Ale ten skład.... Prawdopodobnie używano tego od Ypres, aż do podpisania Konwencji o Broni Chemicznej w dziewięćdziesiątym trzecim. Przedstawiam zatem wersję całkowicie naturalną i milion razy zdrowszą. 

  • 3 łyżki miodu
  • starta skórka z połowy limonki
  • sok z całej limonki
  • łyżeczka startego imbiru
  • plaster ananasa (może ewentualnie być z puszki) drobno posiekany
  • 3-4 jeszcze drobniej posiekane papryczki chili albo pepperoni - ilość jest jednakowoż zupełnie indywidualna, bo i papryczki mają różną ostrość, a i tolerancja pikanterii mocno subiektywna
  • 1-2 zgniecione ząbki czosnku
I wszystko - na surowo - pomieszane. Jest kwas, jest miód, jest kapsaicyna - same naturalne konserwanty - więc może tak w zamkniętym słoiczku posiedzieć nawet dłużej  niż w kolejce do endokrynologa. 

Można też dodać kapkę wody i zagotować - wtedy zgęstnieje, ale nie będzie już tryskać tą surową soczystością. 

Świetny do sajgonek, krewetek, tempury czy różności w cieście piwnym

Zdecydowanie można pokombinować ze smakiem - wymieniając albo dodając: liście limonki, mango, zieloną kolendrę, sos sojowy, śliwki albo co tam kto jeszcze wymyśli. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)