MENU...
Facebook

Tartaletki z filo

Tartaletki z filo
Jeszcze jedna wjazdowa odsłona mini przystawek fingerfoodowych. Tartaletki w wersji zupełnie nietypowej, rzec by można - finezyjnej, albo - patrząc z innej strony - szybszej i łatwiejszej - czyli coś w sam raz dla leniwych estetów. 

W przeciwieństwie do klasycznych - kruchociastowych - takich jak tutaj (klik) -  te nie wymagają zagniatania ciasta, podpiekania i innego cudowania. Ciasto gotowe, całość pakujesz do foremek, zapiekasz i jest. Farsze podam przykładowe - chodzi o ideę, którą łatwo można wypełnić właśną kreatywnością.

Liczba sztuk zależeć będzie od wielkości foremki, ale generalnie potrzebne są:

  • opakowanie ciasta filo
  • 50 ml oliwy 
  • 50 ml mleka
  • pędzelek
  • miseczka
  • nóż albo nożyczki
  • foremka do muffinek - im mniejsze tym lepsze

Ciasto filo to takie cieniutkie arkusze - najczęściej w paczce jest 7 sztuk. Bierzesz je razem i nożyczkami rach-ciach - na kwadraty - takie trochę większe od otworów foremki na mufinki. 

W miseczce mieszasz oliwę z mlekiem. Pędzelek w dłoń. Nieznacznie natłuszczasz foremkę i do dzieła. 

Jak na załączonym obrazku. Pięć kwadracików kładziesz jeden na drugim - niezbyt równo - w taką rozetę czy coś - znaczy żeby się rogi "rozjechały" - w międzyczasie smarując oliwno-mleczną miksturą co drugi kwadrat - czyli drugi i czwarty z kolei. Taki plik pakujesz do foremki - palcami dociskając żeby się równo uleżało. 

Teraz jeszcze farsz. Połowę napełniłem pieczoną kaczką. Tu znajdziecie mój sposób na pieczenie tego ptactwa. Mięso po prostu posiekane - więcej nie trzeba bo jest świetne samo w sobie - można trochę ewentualnie podlać je sosem z pieczenia.  

Drugą połowę wypełniłem podsmażonymi na maśle małymi kurkami i kawałkami oscypka, ale poczciwe pieczarki ze swojską goudą też będą wyborne.

Do piekarnika - 180 stopni - około 15 minut z funkcją góra dół. Można raczyć się na ciepło, ale i przygotować kilka godzin wcześniej - nie stracą na chrupkości.  

Sam farsz to naprawdę kwestia indywidualnej kreatywności. Nie może być zbyt wodnisty bo tartaletki upieczone zmiękną i będa zupełnie bez sensu. Ale taka mozarella z pomidorkiem koktajlowym, albo klasyczny szpinak z fetą, wędzony łosoś z ricottą, pieczona dynia z orzechami - no bierzcie, wymyślajcie i jedzcie...  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)