MENU...
Facebook

Boczniakburger z jajem

Boczniakburger z jajem
Wpisując w wyszukiwarkę "połączenie idealne" wybijają sie takie duety jak marmur i drewno, golf i marynarka czy tiktok i branża motoryzacyjna. Serio. I ani słowa o grzybach i płynnym żółtku?! A toż to najlepsze towarzystwo od czasu Chłopców z ferajny, warte najwyższej atencji. Tu zamknięte w hand-made bułach w nieco amerykańskim stylu - pulchnych, miękkich i lekko słodkawych. 

Zacznijmy więc od bułek. To jest przepis wymagający nieco więcej czasu niż większość jakie znajdziecie, ale warto. Można na przykład weekendowo napiec potrójną porcję, zamrozić i jak najdzie chęć lub potrzeba na chwilę do piekarnika i są. 

Skład na 4 całkiem spore sztuki, albo 8 mniej więcej wielkości zwykłego hampka z maka.

  • 450 gramów mąki pszennej typ 500 albo coś koło tego
  • 250 ml wody w temp. pokojowej
  • kopiasta łyżka rozpuszczonego, ale nie gorącego masła
  • łyżeczka suszonych drożdzy - czyli jakieś 3-4 gramy albo 8-10 gramów świeżych
  • łyżeczka soli - 7 gramów
  • płaska łyżka cukru -  12 gramów
  • 1 jajko
  • garść sezamu

Co prawda wypisałem wartości gramowe, ale jak będzie trochę mniej czy więcej to też niebo na głowę nie spadnie. 

Najpierw coś co zwie się podmłodą - czyli zaczyn tylko dłuższy. W 100 ml wody rozpuść drożdże, dodaj 100 gramów mąki, dokładnie wymieszaj, możliwie szczelnie nakryj i odstaw na 2 do 12 godzin. Im dłużej tym lepiej.  

Jeśli zrobi się coś o mocno podejrzanej, bąblującej konsystencji - to dobrze. Dodaj teraz do tego jeszcze 150 ml wody, rozpuszczone masło, sól i cukier. Mieszając dodaj pozostałe 350 gramów mąki. Czas na zagniatanie. Ciasto będzie dość lużne ale powinno spokojnie dać się wyrabiać. Na początku może się trochę kleić do dłoni, ale po 3-4 minutach czułego uciskiwania powinno nabrać jednolitej konsystencji i zancznie ię wzmocnić. Jeśli bardzo nie chce współpracować to można nieco podsypać mąką, ale uważnie z tym. Zawsze lepiej spróbować wyrabiać ciasto, albo dać mu kwadrans odpoczynku - wtedy gluten zacznie pracować i ciasto zrobi się jędrniejsze. Jak się doda za dużo mąki to zamiast puchatych bułeczek zrobią się zbite kluchy. 

Gotowe ciasto potrzebuje teraz fermentacji. Włóż je do dużej misji, nakryj folią albo szczelną poktywką i daj mu 2-3 godziny spokoju.

Potem bez zagniatania podziel ciasto na 4, albo 8, albo ile tam chcesz części i uformuj z nich kulki - można tak (kliknij), można inaczej :)  

W ostatniej fazie bułki potrzebują jeszcze 30-60 minut odpoczynku. Kulki spłaszcz - delikatnie acz stanowczo - tak na 3-4 cm - ułóż je na blasze do pieczenia, nakryj folią i zostaw w spokoju.

Piekarnik na 200 stopni, grzanie góra/dół. Przed samym wsadzeniem do pieca bułki przy pomocy pędzla dokładnie pomaluj roztrzepanym jajkiem i sypnij sezamem. Piecz około kwadransa. Patrz jakie piękne :D  

Buły potrzebują kilku minut na wystygnięcie. Można zająć się w tym czasie burgerową resztą. 

W tym występują: 

  • musztarda
  • sałata rzymska
  • plastry korniszona
  • czerwona cebula piklowana - o taka (klik) 
  • ciut szczypiorku
  • jajko usadzone w jedyny słuszny sposób czyli z całkowicie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem
  • boczniaki - usmażone na maśle, doprawione solą, suszonym czosnkiem niedźwiedzim i papryką wędzoną - jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś takiej kombinacji - najwyższy czas - #sprawdzoneinfo
I powiem Ci, że ta buła, i te jędrne boczniaki z wyraźną nutą wędzoną, i to jajo z radośnie rozpływającym się żółtkiem... i te kwaskowate pikle... no... jest grubo

________________________________________ 

Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia? 

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)