MENU...
Facebook

Dorsz z kapustą i grzybami

Dorsz z kapustą i grzybami
Ryba, kapusta z grzybami, ciasto - jakoś tak świątecznie się zrobiło. Ale bez względu na porę roku ryby całkiem dobrze rozumieją się z grzybami, a i kwaskowatość bardzo im pasuje. Danie niezwykle szybkie i łatwe, a do tego kompaktowe i efektowne.

Proporcje nie są w ogóle istotne, więc ograniczę się do składników i sposobu przygotowania. 

  • ryba - filet z dorsza - gatunek to kwestia wtórna, grunt żeby była bez ości i raczej nie z rodziny "filet mrożony luz" bo zazwyczaj mają w sobie więcej wody niż przeciętna meduza i podczas pieczenia się rozpływają. Jeśli mrożone to najlepiej pakowane osobno, z małą ilością glazury. 
  • kapusta z grzybami - na przykład przygotowana w taki sposób (kliknij) - albo dowolny inny
  • rulon ciasta francuskiego - taki standardowy ogarnie ok. 700 gramów ryby
  • sól
  • jajko

Rybę trzeba oczyścić ze wszystkiego czego nie chce się zjeść i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Filozofii tu wielkiej nie ma. No może troszkę techniki. 

Płat ciasta na papier do pieczenia, na to posolony filet i na górę kapusta. Teraz nóż w dłoń i ciasto w klasyczną jodełkę - tak co 2 cm nacięcie. I jak ten świstak - zawijanie - prawa, lewa, prawa, lewa - aż się skończą paseczki. Grzej już piekarnik - 200 stopni - jak dłużej poleży to ciasto namoknie i kaplica.   

Jeszcze tylko smarnięcie z góry rozbełtanym jajkiem i do piekarnika - koniecznie na rozgrzaną blachę. Rolada jest na papierze do pieczenia, więc z przeniesieniem jej nie powinno być kłopotu. Dobrze jest kiedy od razu dostanie od dołu uderzenie temperatury i ciasto zacznie się momentalnie piec. Środkowa półka, grzałka góra-dół. Po 20 minutach zobacz co tam się dzieje - jeśli ładnie upieczone - wyciągaj, jeśli jeszcze blade - włącz termoobieg albo grillowanie i dopiecz jeszcze ze trzy minuty. 

A potem ciesz oczy i raduj podniebienie!  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)