MENU...
Facebook

Lekki coleslaw

Lekki coleslaw
Pochodzenia tej surówki doszukują się w starożytnym Rzymie i mniej starożytnej Holandii, ale z takim imieniem...? Polak jak z Kuriera wycięty! Czesław, Bolesław, Kolesław... Tu w wersji odciążonej - bez majonezu, za to z mnóstwem smaku, chrupkopści i świeżej soczystości. 

 Skład: 

  • pół kilograma białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • pęczek dymki
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • kubek jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Surówka do przygotowania rach-ciach i można machnąć ją przed samym spożyciem. Uważam jednak, że jeśli da się jej składnikom ze dwie godziny w lodówce na zawiązanie bliższych znajomości - jest dużo lepsza. 

Sposób poszatkowania to kwestia wtóra - drobno, grubo, jak kto chce. Ciacham więc kapuchę, marchewkę traktuję taką obieraczką do julienne - czyli w cienkie paseczki, dymkę całą - i białe i zielone - na dość drobno. W ogóle dymka jest ekstra i daje dodatkowy ładunek świeżości. 

Mieszam to wszystko, lekko solę, pieprzę, dodaję miód i sok cytrynowy tudzież dobry ocet. Odstawiam na godzinę-dwie do lodówki. To czas żeby kwas mógł podziałać, lekko spiklować warzywa dodając im sprężystej chrupkości. 

Kapucha trochę puszcza wody, więc można nieco odlać. Na koniec dolewka jogurtu i jest wspaniale. Do obiadu, kebsa, grilla, a i bez dodatkowego towarzystwa - sama też smakuje doskonale. 

A tutaj jest orientalna wersja tejże surówki - klik

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)