Lekki coleslaw
Skład:
- pół kilograma białej kapusty
- 1 duża marchewka
- pęczek dymki
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny albo octu jabłkowego
- kubek jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Surówka do przygotowania rach-ciach i można machnąć ją przed samym spożyciem. Uważam jednak, że jeśli da się jej składnikom ze dwie godziny w lodówce na zawiązanie bliższych znajomości - jest dużo lepsza.
Sposób poszatkowania to kwestia wtóra - drobno, grubo, jak kto chce. Ciacham więc kapuchę, marchewkę traktuję taką obieraczką do julienne - czyli w cienkie paseczki, dymkę całą - i białe i zielone - na dość drobno. W ogóle dymka jest ekstra i daje dodatkowy ładunek świeżości.
Mieszam to wszystko, lekko solę, pieprzę, dodaję miód i sok cytrynowy tudzież dobry ocet. Odstawiam na godzinę-dwie do lodówki. To czas żeby kwas mógł podziałać, lekko spiklować warzywa dodając im sprężystej chrupkości.
Kapucha trochę puszcza wody, więc można nieco odlać. Na koniec dolewka jogurtu i jest wspaniale. Do obiadu, kebsa, grilla, a i bez dodatkowego towarzystwa - sama też smakuje doskonale.
A tutaj jest orientalna wersja tejże surówki - klik
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik