MENU...
Facebook

Shipudim z kaczej wątróbki

Shipudim z kaczej wątróbki
Lubicie kuchnię Bliskiego Wschodu? Pełne, głębokie smaki, wyraźne aromaty, intensywne zioła i przyprawy - kardamon, kumin, cynamon, kolendra, czosnek, cytryna, sezam. Shipudim to jeden z klasyków tamtejszej kuchni. 

To właściwie niesamowite, że robiąc tak wspaniałe jedzenie mają tam jeszcze czas i siłę na ciągłą napierdzielankę. Ba, oprócz konfliktów na tle religijnym, etnicznym i terytorialnym - Żydzi i Arabowie walczą - czasem dosłownie - o to kto wymyślił hummus i czyj falafel jest lepszy.

Napędzony smakami z niedawno odwiedzonej żydowskiej restauracji poczyniłem taki zestaw biesiadny. Jest hummus i falafel (tu pieczony, ale ten z oleju lepszy) .

Charakterystyczne dla tej kuchni są też szaszłyki zwane shipudim. Tu z kaczej wątróbki.

  • pół kg oczyszczonej wątróbki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki zmielonych goździków
  • pieprz

Wszystko pomieszane, odstawione na 2 godziny, nabite na patyczki i upieczone z falafelem - ok. 10 minut - na końcu posolone nieznacznie.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)