Czysty barszcz
Zupa to zupełnie nieskomplikowana i składowo niezwykle elastyczna. To co niezmienne to:
- 2,5 litra wywaru - o tym jakiego będzie poniżej
- 1,5 kg buraków
- 2 ząbki czosnku - można wedle uznania więcej rzecz jasna
- pół litra zakwasu - zdecydowanie zachęcam do samodzielnej produkcji - tu znajdziecie co i jak, ale można kupić też naprawdę dobry - na przykład w jednym niemieckim dyskoncie jest bardzo porządny bio- w takiej butelce z pałąkiem czy tam pantałykiem :)
- łyżka suszonego majeranku
- sól i świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie 2-3 suszone grzyby
Solidnym findamentem jest tu wywar. Sprawa absolutnie preferencyjna. Można użyć swojskiego poczciwego rosołu. Można użyć li tylko warzywnego - takiego jak tutaj. Można wyłącznie mięsnego i tu też jest kilka opcji. Z mięsa drobiowego, mieszanego, albo wędzonego. W każdym z tych przypadków mięsiwo ładuję do gara, zalewam wodą, lekko solę i gotuję na małym ogniu 3-4 godziny. Potem odcedzam - wywar gotowy, a z mięsa można zrobić potem nadzienie do takich pasztecików
Reszta leci tak. Buraki kroję w kostkę i wrzucam do wrzącego bulionu, dorzucam czosnek, majeranek - zazwyczaj grzyby - i pieprzę dość obficie, acz nie przesadnie. Gotuję około pół godziny. Potem odcedzam. Buraki najczęściej przerabiam tak (kliknij) i są do obiadu albo jakiejś sałatki - o takiej na przykład.
Barszcz ściągam z ognia i kiedy trochę obniży temperaturę, dolewam zakwas. Ważne jest żeby od tego momentu już nie doprowadzać barszczu do wrzenia. Zakwas to samo zdrowie, a wysoka temperatura go po prostu morduje.
Jeszcze jakiś pasztecik, krokiecik i jeszcze jeden,.. i jeszcze raz....
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik