Dorsz z kapustą i grzybami
Proporcje nie są w ogóle istotne, więc ograniczę się do składników i sposobu przygotowania.
- ryba - filet z dorsza - gatunek to kwestia wtórna, grunt żeby była bez ości i raczej nie z rodziny "filet mrożony luz" bo zazwyczaj mają w sobie więcej wody niż przeciętna meduza i podczas pieczenia się rozpływają. Jeśli mrożone to najlepiej pakowane osobno, z małą ilością glazury.
- kapusta z grzybami - na przykład przygotowana w taki sposób (kliknij) - albo dowolny inny
- rulon ciasta francuskiego - taki standardowy ogarnie ok. 700 gramów ryby
- sól
- jajko
Rybę trzeba oczyścić ze wszystkiego czego nie chce się zjeść i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filozofii tu wielkiej nie ma. No może troszkę techniki.
Płat ciasta na papier do pieczenia, na to posolony filet i na górę kapusta. Teraz nóż w dłoń i ciasto w klasyczną jodełkę - tak co 2 cm nacięcie. I jak ten świstak - zawijanie - prawa, lewa, prawa, lewa - aż się skończą paseczki. Grzej już piekarnik - 200 stopni - jak dłużej poleży to ciasto namoknie i kaplica.
Jeszcze tylko smarnięcie z góry rozbełtanym jajkiem i do piekarnika - koniecznie na rozgrzaną blachę. Rolada jest na papierze do pieczenia, więc z przeniesieniem jej nie powinno być kłopotu. Dobrze jest kiedy od razu dostanie od dołu uderzenie temperatury i ciasto zacznie się momentalnie piec. Środkowa półka, grzałka góra-dół. Po 20 minutach zobacz co tam się dzieje - jeśli ładnie upieczone - wyciągaj, jeśli jeszcze blade - włącz termoobieg albo grillowanie i dopiecz jeszcze ze trzy minuty.
A potem ciesz oczy i raduj podniebienie!
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik