Onigirazu, japońskie kanapki ryżowe
Napakować można weń absolutnie wszystko, co tylko jest jadalne.
Tu w dwóch wariantach - pierwszy jajeczny, drugi z ogórkiem i kilkoma innymi cudami kuchni japońskiej.
Właściwie wszystkie składniki bez problemu można kupić w dyskontach. Te "tygodniowe azjatyckie" produkty jakościowo to nie pierwsza liga, ale są dość korzystne cenowo i zasadniczo dają radę. W stacjonarnym handlu trudno jedynie dostać płatki suszonego tuńczyka, ale internety mają dużo i też wcale nie drogo.
To co łączy - to ryż. Może być po prostu ugotowany, nawet z dnia poprzedniego, ale pierwszorzędnie pasuje przygotowany jak do sushi - czyli o tak (kliknij)
Kanapka 1 - z jajem.
A właściwie to z tamago. To omlet w japońskim stylu - taki rolowany, wielowarstywowy. Tutaj znajdziecie jak go przygotować. Zasadniczo używa się specjalnej, prostokątnej patelni, ale... można użyć zwykłej okrągłej, rozlać jajka po całości, a jak się zetnie - brzegi złożyć do środka uzyskując coś na kształt kwadratu.
W przepisie jest dashi i mirin, ale roboczo spokojnie można użyć
- dwa jajka
- łyżkę sosu sojowego albo rybnego
- pół łyżeczki cukru
Roztrzepać, usmażyć, gotowe. Do onigirazu potrzebujemy jeszcze
- trochę ryżu
- arkusz nori
- łyżkę majonezu
- niewielką ilość wasabi
Wersja druga - ogórkowo-tuńczykowa.
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- arkusz nori
- nieco zielonego ogórka - jeśli ma wytrzymać dłużej, dobrze jest wydrążyć ten środek z pestkami, bo puszcza wodę i panta rhei
- pół łyżeczki pasty miso
- duża szczypta płatków suszonego tuńczyka (katsuobushi)
- łyżka majonezu
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik