Ryba do sushi
Niezwykle często ze słowami "domowe sushi" w jednym szeregu stają "tuńczyk z puszki i wędzony łosoś". Jasne - jak kto lubi. Chciałem jednakowoż zaprezentować alternatywę.
U mnie surowa ryba w zestawie obowiązkowym. Świeża, bez ości i skóry - w zależności od tego co w sklepie - łosoś, pstrąg, dorada, labraks, tuńczyk.
Nie licząc oczywiście tuńczyka (ze względu na gabaryt) - najlepsze są w całości, choć wymagają nieco wprawy w filetowaniu. Słusznie rzecz powiedzenie, że ryba psuje się od głowy. Świeżość łatwo stwierdzić patrząc jej prosto w oczy - powinny być jasne, niezamglone. Spojrzenie drugie - skrzela - winny mieć intensywny kolor i jędrną strukturę.
Gotowe filety też są ok, tylko zawsze zwracam uwagę na kilka szczegółów :
- kolor - jak z ludźmi - jak kto szarzeje znaczy za dobrze nie jest - powierzchnia powinna być lekko błyszcząca
- zwarta struktura - jak jest maziate i się rozłazi w ogóle najlepiej nie jeść, tym bardziej na surowo - wystarczy ciut mocniej dotknąć, mięso od razu powinno wrócić do swojego kształtu
- świeża ryba ma tylko delikatny zapach, jak "wali rybą" znaczy, że czasy młodości dawno już minęły
Filetować można o tak: kliknij tu
Dla bezpieczeństwa można rybę przemrozić. Wystarczy owinąć ją w pergamin - czy tam papier do pieczenia - wsadzić do woreczka strunowego i do zamrażarki na 2-3 godziny.
Jak ktoś jednak surowej rybie mówi zdecydowane NIE, gorąco polecem pociąć filet w paski, zamarynować w sosie sojowym albo ostrygowym i wsadzić na chwilę do pieca - 150 stopni, 3-5 minut (na zdjęciach łosoś i mintaj). A potem wkładać, kręcić, zawijać.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!