Kofta
To wersja szaszłykowa.
Składniki na sześć cztuk czyli 2-3 porcje:
- 400 gramów mięsa mielonego - dowolnego właściwie
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka papryki słodkiej lub wędzonej
- płaska łyżeczka soli
- łyżka przyprawy gyros albo pokrewnej
- pęczek pietruszki
- pół bułki - najlepiej wczorajszej
- patyczki do szaszłyków
Bułkę kroję w sporawą kostkę i zalewam wodą. Po kilku chwilach odsączam, dodaję do mięsa razem z drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i pociachaną pietruszką. Całeość zagniatam, formuję cygarokształtnie i przebijam wzdłuż patyczkiem - jak na załączonych fotografiach.
Teraz na grilla albo do piekarnika. W przypadku grillowania dobrze jest patyczki wcześniej potrzymać w wodzie - nie będą się jarać na ruszcie.
W piekarniku piękę około pół godziny w 180 stopniach - funkcja góra/dół - przy czym mniej więcej w połowie odlewam wszystko co z mięsa wyciekło i włączam funkcję grill albo termoobieg.
Dobrym patentem jest użycie jakiejś formy albo naczynia żaroodpornego i ułożenie szaszłyków tak, by patyczki opierały się o brzegi. Coś w tym stylu (kliknij). Wtedy wszystko spływa do naczynia i nie trzeba się martwić odlewaniem.
Do tego jeszcze tzatzyki (kliknij), albo ajvar (też kliknij) i chlebki pita (a tu kliknij koniecznie).
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik